Precis som vid alla typer av operationer, finns alltid en viss risk för att komplikationer tillstöter vid en bröstförstoring. En del problem har med själva operationen att göra, såsom blödning, smärta, allergi mot bedövningsmedel/narkos mm. Dessa komplikationer gäller generellt för alla operationsformer.
Komplikationer Bröstförstoring


Stretchmärken
Bristningar kan uppstå när dermis-lagret av huden, som ligger under överhuden (yttersta hudlagret) sträcks och slits, något som vanligtvis händer under snabb tillväxt eller snabb viktförändring. Med tanke på att en bröstförstoring i en mening innebär en snabb tillväxt av bröstområdet, är det inte förvånande att implantat KAN medföra hudbristningar.
Lyckligtvis är huden på bröstet i allmänhet ganska elastisk och motståndskraftig, vilket innebär att det är mycket ovanligt att hudbristningar utvecklas som ett resultat av en bröstförstoring.
Bristningar kan bildas när vävnaden inte kan expandera tillräckligt snabbt eller mycket för att tillgodose den tillväxt som sker, och det är nästan aldrig fallet med kvinnobröst.
Dock kan bristningar ibland uppstå som en komplikation vid en bröstförstoring, och det finns några faktorer som kan öka risken. En av dessa faktorer – implantatstorleken är helt påverkbar. Den andra – genetiska förutsättningar är inte det.
På den mest grundläggande nivån kan man säga att ju större implantat, desto större risk för hudbristningar. Om din hud är mycket slitstark och elastisk, kanske du kan öka din byststorlek avsevärt med liten risk för bristningar. Men om du har anlag för bristningar (om du har tunn hud med liten elasticitet), så väljer du kanske en mer måttlig förstoring av brösten. Om du inte vet med dig att du har lätt för att få hudbristningar, så var inte rädd för att fråga din plastikkirurg, som kan hjälpa dig att komma fram till hur det förhåller sig.
Kan bröstimplantat orsaka hudbristningar? Ja, men bara mycket sällan. Med rätt plastikkirurg, som hjälper dig att avgöra vad som fungerar med din kropp, är du sannolikt inte i riskzonen för att få dem alls.
LÄS MER LÄS MINDRE
Ärrbildning
Efter ett kirurgiskt snitt skapar kroppen kollagen för att reparera ”skadan”. Kollagen är precis som cement som fyller utrymmet mellan 2 tegelstenar. För mycket kollagen produceras alltid, och därför producerar vi också ett enzym som kallas kollagenas, som ”smälter” bort det överfödiga kollagenet. Denna gjutningsprocess pågår i månader. Kollagen produceras och överskottet avlägsnas för att återskapa hudens ursprungliga form. Om det finns kvar ett överskott på kollagen, bildas ett kraftigare ärr.
En perfekt balans mellan kollagen och kollagenas lämnar minsta märkbara ärr. Ofta läker vi dock alltför väl! Efter att huden har återbildats, fortsätter vi läka, ärret blir så att säga större än nödvändigt. Om vi hade kunnat tvinga fram extra kollagenas i våra celler, hade kunde vi smälta denna extra ärrvävnad.
Plastikkirurger och dermatologer har känt till i årtionden att det finns sätt att minska ärrens storlek. Hittills har dock inget sätt varit särskilt bekvämt. Man fann exempelvis att tryckbandage bidrog till att öka produktionen av kollagenas och detta har använts vid brännskador i över ett sekel. Kortisonkrämer inte bara lugnar irriterad hud, utan stimulerar också den naturliga kollagenas-produktionen. I extrema fall kan läkarna använda kortisoninjektioner.
I årtionden har läkare ordinerat silikon-plattor. Silikonfolie tejpat över ett ärr kommer att minska det. Detta upptäcktes i början av 80-talet, då en läkare försökte sätta jämnare press på ett ärr med hjälp av en silikon-platta. Ärr som behandlats med silikon tycktes minska mycket snabbare.
E-vitamin hjälper genom att arbeta på kollagenfibrerna och gör ärr mjukare och mer följsamma.
Att stänga huden efter en bröstförstoring
Det första steget till att få ett så fint ärr som möjligt, är att stänga huden utan belastning. Huden kan se rynkig ut i början, men det jämnar ut sig med tiden
Efter att huden är ordentligt stängd, vad mer kan man göra för att minimera ärrbildning?
Det vi gör på victoriakliniken är att tejpa brösten med silikon under 6 månader efter en operation. Vill man sen själv fortsätta behandla ärret, så kan E-Vitamin eller en E-vitaminrik olja som masseras in på huden hjälpa. Massage med olja genom att ”vika makaroner/ostbågar” längs med ärret, uppåt och nedåt gör ofta att ett är mjuknar och blir mer flexibelt (detta fungerar även bra för andra ärr, exempelvis efter kejsarsnitt).
LÄS MER LÄS MINDRE
Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma
BIA-ALCL är ett relativt nytt och väldigt ovanligt sjukdomstillstånd, men som är viktigt att känna till för alla patienter med bröstimplantat. Man tror att det orsakas av att textureringen på bröstimplantaten i vissa fall skapar en kronisk inflammatorisk process inne i brösthålan.
Detta kan i sin tur leda till en genmutation i området med en möjlig cancer som följd. Cancercellerna sitter i kapseln runt implantatet och är inte aggressiva. Med andra ord så sprider den sig sällan till andra delar av kroppen, om kapseln tas bort. Det vanligaste symptomet är att bröstet plötsligt svullnar upp, långt efter operationen. Om detta sker, kontakta då Din plastikkirurg. Svullnaden orsakas av att vätska ansamlas i bröstet, ett s.k. serom. I genomsnitt inträffar detta 9-10 år efter operationen.
Det är viktigt att förstå att detta inte rör sig om bröstcancer, utan en cancer i immunsystemet.
Vad innebär det om jag har BIA-ALCL?
Om Du skulle få diagnosen BIA-ALCL behöver Du sannolikt genomgå en operation för att avlägsna kapseln runt implantatet och Du blir då av med cancern.
Hur vanligt är BIA-ALCL?
Sjukdomen är som nämnts väldigt ovanlig och finns idag hos 1 av drygt 50 000 patienter med implantat, enligt tillgängliga data.
LÄS MER LÄS MINDRE
Bottoming-out
”Bottoming-out” sker vanligen hos smala patienter med mycket lite bröstvävnad och hudtäckning, i kombination med stora implantat. Det sker oftare om implantatet placeras ovanför muskeln, och är mindre vanligt med implantat placerade helt under muskeln. Typen av implantat har ingen betydelse i sammanhanget, bottoming-out kan inträffa med släta, strukturerade, koksaltbaserade, eller silikonbaserade implantat. Dock är det en ökad risk med släta implantat.
Bottoming-out innebär att bröstimplantatet har sjunkit ner för långt på bröstkorgen, vilket leder till att bröstvårtan hamnar för högt upp på bröstets rundning. Om bottoming-out sker strax efter operationen, är det sannolikt på grund av att en för stor ”ficka” skapats för implantatet. Om det inträffar senare, är det vanligtvis på grund av implantatets vikt.
Bottoming-out korrigeras kirurgiskt med en försnävning av bröstfickan, ibland i kombination med ett implantatbyte.
LÄS MER LÄS MINDRE
Kapselkontraktion
Runt alla främmande materiel som opereras in i kroppen, till exempel bröstimplantat, bildas en naturlig ärrvävnad, en så kallad bindvävskapsel. Denna bindvävskapsel blir hos vissa patienter tjock, fast och drar ihop sig. Detta kallas kapselkontraktion och kan göra att brösten känns hårda och även får ett mer onaturligt utseende.
Problemet med kapselkontraktion runt bröstimplantat har alltid funnits och man har inte lyckats fastställa någon tydlig orsak. På 70-talet lyckades man minska risken genom att lägga de släta implantat som man då använde djupare, under den stora bröstmuskeln. Senare, på 80-talet utvecklades implantat med en ojämn, texturerad yta vilket minskade risken ytterligare och man kunde återigen med relativt liten risk för kapselkontraktion placera implantaten såväl framför som bakom bröstmuskeln.
Följande tros öka risken för att utveckla kapselkontraktion:
- Överförd bakteriesmitta. Bakteriell förorening och/eller långvarig bakteriell kontaminering av implantatets hölje kan orsaka en inflammatorisk reaktion, vilket leder till krympning av kapseln.
- Subglandular placering. Bröstimplantat placerade ovanför muskeln tenderar att ha en högre frekvens av kapselkontraktion, jämfört med bröstimplantat placerade under muskeln.
- Infektion. Kapselkontraktion verkar uppstå oftare i samband med infektioner.
- Serom (vätskebildning). Om du har haft ett serom, kan det ge ökad risk för kapselbildning.
- Hematom (blödning). Ett hematom kan orsaka en inflammatorisk reaktion, som kan leda till kapselkontraktion.
I dagsläget inträffar kapselkontraktion vid ungefär 10 % av alla bröstförstorings- operationer. Denna siffra är dock ett genomsnitt och varierar beroende på vilken protes som används. Studier har visat att den implantattyp som vi använder på Victoriakliniken leder till en kapselkontraktionsfrekvens på ungefär 5% och våra egna resultat pekar på en ännu lägre frekvens.
Kapselkontraktion går att åtgärda kirurgiskt genom så kallad kapselklyvning vilket vanligtvis utförs tidigast sex månader efter bröstförstoringsoperationen. Det är dock viktigt att åtgärda en kapselkontraktion så snart som möjligt eftersom vävnaden runt implantatet annars successivt tunnas ut. Det finns en risk på cirka 50 % att en ny kapselkontraktion uppstår trots denna operation
LÄS MER LÄS MINDRE
Känselbortfall
Alla bröstoperationer kan resultera i att bröstet och/eller bröstvårtan antingen blir alltför känslig eller inte tillräckligt känslig. Denna förändring kan variera i grad och kan vara tillfällig eller permanent. Detta kan påverka känslan vid amning eller sexuell respons.
Under läkningsprocessen, kan du känna domningar, eller överkänslighet, eller både och. Detta försvinner vanligen med tiden. Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta upp till ett år, ibland två, för full känsel att återvända efter en bröstförstoring.
Majoriteten av kvinnor verkar få känslan tillbaka på mycket kortare tid än så. Känseln efter en operation kan vara densamma som den var före operation, eller så kan du vara mer känslig eller mindre känslig. Det är omöjligt att förutsäga hur kroppen kommer att reagera efter operationen.
LÄS MER LÄS MINDRE
Rippling
Det finns många faktorer som kan påverka risken för ”rippling”. De viktigaste är kvaliteten och tjockleken hos patientens hud och vävnad, valet av implantat typ och storlek och den teknik som används av kirurgen. Hudtypen är ju inget man kan påverka, men risken för rippling kan minimeras genom att väljer ”tätare” silikon-implantat (formstabila) som inte är bredare än patientens naturliga bröst, och genom att implantatet placeras under muskeln.
De implantat som är minst benägna att ge rippling är de formstabila eller dropp-formade implantaten (Ex: Natrelle style 410) som har den tätaste silikontypen, samt Natrelle Inspira, runda implantat, som är något mindre tät. Även om inget implantat är ”rippling-säkert”, så är de senare implantaten ett utmärkt val, speciellt för smalare patienter.
LÄS MER LÄS MINDRE
Rotation
Alla implantat kan rotera. Dock syns det tydligare med med anatomiska (droppformade) implantat, då de är assymmetriska. Om runda implantat roterar påverkas inte bröstets form. När ett anatomiskt implantat roterar, blir bröstets form förvrängd. Om det är en enkel rotation kan man vid en omoperation placera om implantatet (och vid behov ändra fickan som implantatet vilar i) eller så kan man byta till runda implantat.