Bröstförstoring

brostforstoring

Bröstförstoring

Idag är bröstförstoring med hjälp av implantat ett av de vanligaste estetiska ingreppen hos kvinnor. Skälen varierar, men det vanligaste är att en kvinna upplever sina bröst som oproportionerliga eller för små i förhållande till resten av kroppen. Detta kan bero på att brösten av naturen inte motsvarar den storlek och form kvinnan önskar, att de är olika stora eller att brösten efter graviditet och amning blivit mindre samt förlorat sin form. Bröstförstoring görs även som en rekonstruktion efter en bröstcanceroperation.

 

 

brostforstoring

Behandlingsprocessen för bröstförstoring

1. Patienturval
Att som kirurg våga säga: ”detta gör inte jag”, kan vara det viktigaste. Ibland är den bästa kirurgin den som inte utförs.

2. Proportionerligt
Rätt implantat till rätt person, rätt placering ger rätt resultat – det gyllene snittet.

3. Planering
Allting följer ett schema. Inget sker av en slump, allt görs av en anledning. Såväl ritning som implantatval.

4. Prestation
Att prestera ett optimalt operationsflöde där alla vet sin uppgift: före, under och efter operation.

5. Post-operativt
Läkare, vårdpersonal och patient tar ansvar efter operationen för bästa resultat med eftervård, uppföljningar och omfattande garantier.

 

 

Före- och efterbilder bröstförstoring

Victoriakliniken har Nordens största galleri med före- och efterbilder. Filtrera gärna med hjälp av rullgardinsmenyerna för att hitta tidigare patienter med förutsättningar som liknar dina.

 

 

VISA ALLA BILDER
Filtrera bilder Rensa Val
Ålder
Vikt (kg)
Längd (cm)
Barn
Implantat form
Implantatstorlek (g)
before-surgery-image
after-surgery-image
24 år, 173 cm, 55 kg, 360cc
24 år, 173 cm, 55 kg, 360cc
before-surgery-image
after-surgery-image
37 år, 168 cm, 61 kg, 340 cc
37 år, 168 cm, 61 kg, 340 cc
before-surgery-image
after-surgery-image
37 år, 163 cm, 56 kg, 275 cc
37 år, 163 cm, 56 kg, 275 cc
before-surgery-image
after-surgery-image
43 år, 162 cm, 60 kg, 380 cc
43 år, 162 cm, 60 kg, 380 cc
before-surgery-image
after-surgery-image
21 år, 158 cm, 49 kg, 375 cc
21 år, 158 cm, 49 kg, 375 cc
before-surgery-image
after-surgery-image
38 år, 168 cm, 67 kg, 330 cc
38 år, 168 cm, 67 kg, 330 cc
before-surgery-image
after-surgery-image
25 år, 164 cm, 58 kg, 315 cc
25 år, 164 cm, 58 kg, 315 cc
before-surgery-image
after-surgery-image
24 år, 159 cm, 51 kg, 280 cc
24 år, 159 cm, 51 kg, 280 cc
before-surgery-image
after-surgery-image
22 år, 153 cm, 56 kg, 335 cc
22 år, 153 cm, 56 kg, 335 cc
before-surgery-image
after-surgery-image
19 år, 170 cm, 58 kg, 360 cc
19 år, 170 cm, 58 kg, 360 cc
VISA ALLA BILDER

Implantat

På marknaden finns en mängd olika bröstimplantat (bröstproteser). Gemensamt för dem är att de har ett hölje av fast silikonplast. Silikonhöljet är sedan fyllt med antingen koksaltlösning alternativt flytande eller fastare, kohesiv silikongel (så kallade geléhallonimplantat). Ytan kan vara slät eller ojämn (texturerad). Formen på implantaten kan vara anatomisk (även kallad droppformad) eller rund.

Victoriakliniken använder enbart implantat som innehåller den fastare formen av silikongel, så kallade geléhallonimplantat. Dessa finns med både texturerad och så kallad nano-texturerad yta.

Våra vanligaste implantat är idag ”Round” eller ”Ergonomix”-implantat från tillverkaren Motiva®. Dessa implantat har en nano-textuerad yta, som känns nästan slät, speciellt jämfört med texturerade implantat från andra tillverkare. Dessa implantat är väldigt uppskattade av patienterna, då de känns väldigt naturliga, och är svåra att skilja från känslan av ett vanligt bröst, de känns ”äkta”.

De är dessutom utrustade med ett chip, vilket gör att man kan scanna av implantatet utifrån, om man behöver få reda på serienummer mm.

Om ett texturerat, mer formstabilt implantat passar bättre, har vi sedan många år även använt oss av anatomiska implantat från Mentor®, en annan riktigt stor tillverkaren av implantat i världen. Dessa implantat går under modellbeteckningen CPG™.

Implantaten vi använder oss av har alla en livstidsgaranti från tillverkaren, vilket innebär att de ersätts kostnadsfritt om de exempelvis skulle gå sönder.

 

 

Metod

De flesta kvinnor som funderar på att genomföra en bröstförstoring idag önskar ett resultat som ser så naturligt ut som möjligt.  Brösten skall både kännas och se naturliga ut och vara proportionerliga i förhållande till kroppen.

Implantat
Implantat kan läggas på eller under bröstmuskeln. Snitten läggs i de allra flesta fall i det naturliga vecket under bröstet. Detta tillvägagångssätt innebär minst komplikationer och minst risk för patienten. Placeringen gör att ärren blir näst intill omöjliga att se.

Hybridbröstförstoring
Hybridbröstförstoring är en typ av bröstförstoring som använder både implantat och patientens eget fett för att uppnå önskad storlek och form på brösten. Genom att använda fett från patienten kan kirurgen finjustera symmetrin mellan brösten och uppnå ett ännu mer naturligt resultat. Nästan alla kvinnor har till exempel vissa skillnader i storlek och form mellan sina två bröst. Metoden ger helt enkelt plastikkirurgen möjlighet att skräddarsy bröstförstoringsproceduren mer än vad som tidigare har varit möjligt.

Val av metod och implantat avgörs utifrån varje patients individuella förutsättningar och önskemål.

brostforstoring, implantat, motiva

 

 

Operation

Operationen utförs under narkos vilket innebär att du sover och är smärtfri under hela ingreppet. Du stannar kvar minst en natt på Victoriakliniken.

Efter operationen får du räkna med en viss svullnad och ömhet som vanligen når sin kulmen andra eller tredje dygnet för att därefter avta. Du får med dig smärtstillande mediciner hem och vanligen efter tre veckor kommer du till oss för uppföljning och kontroll.

 

Komplikationer

Precis som vid alla typer av operationer, finns alltid en viss risk för att komplikationer tillstöter vid en bröstförstoring. Somliga komplikationer kan vara operationsrelaterade, såsom blödning, smärta, allergi mot bedövningsmedel/narkos mm, vilket gäller generellt för alla operationsformer.

Nedan listar vi de vanligaste långsiktiga komplikationerna som har att göra med just bröstförstoringar, och det faktum att man vid en bröstförstoring introducerar ett främmande material i kroppen – implantatet.

Kapselkontraktion

Runt alla främmande materiel som opereras in i kroppen, till exempel bröstimplantat, bildas en naturlig ärrvävnad, en så kallad bindvävskapsel. Denna bindvävskapsel blir hos vissa patienter tjock, fast och drar ihop sig. Detta kallas kapselkontraktion och kan göra att brösten känns hårda och även får ett mer onaturligt utseende.

Problemet med kapselkontraktion runt bröstimplantat har alltid funnits och man har inte lyckats fastställa någon tydlig orsak. På 70-talet lyckades man minska risken genom att lägga de släta implantat som man då använde djupare, under den stora bröstmuskeln. Senare, på 80-talet utvecklades implantat med en ojämn, texturerad yta vilket minskade risken ytterligare och man kunde återigen med relativt liten risk för kapselkontraktion placera implantaten såväl framför som bakom bröstmuskeln.

Följande anses öka risken för att utveckla kapselkontraktion:

 • Överförd bakteriesmitta. Bakteriell förorening och/eller långvarig bakteriell kontaminering av implantatets hölje kan orsaka en inflammatorisk reaktion, vilket leder till krympning av kapseln.
 • Subglandular placering. Bröstimplantat placerade ovanför muskeln tenderar att ha en högre frekvens av kapselkontraktion, jämfört med bröstimplantat placerade under muskeln.
 • Infektion. Kapselkontraktion verkar uppstå oftare i samband med infektioner.
 • Serom (vätskebildning). Om du har haft ett serom, kan det ge ökad risk för kapselbildning.
 • Hematom (blödning). Ett hematom kan orsaka en inflammatorisk reaktion, som kan leda till kapselkontraktion.

I dagsläget inträffar kapselkontraktion vid ungefär 10 % av alla bröstförstoringsoperationer. Denna siffra är dock ett genomsnitt och varierar beroende på vilken protes som används. Studier har visat att den implantattyp och den operationsteknik och eftervård som vi använder på Victoriakliniken leder till en genomsnittlig kapselkontraktionsfrekvens på ungefär 5% över 15 år.

Victoriakliniken har genom ett målmedvetet arbete med en nollvision, fått ner kapselfrekvensen till i nuläget 2-4%. Tidiga siffror för 2014 visar på ännu lägre siffror.

Du kan läsa mer om detta under vår avdelning för statistik.

Kapselkontraktion går att åtgärda kirurgiskt genom så kallad kapselklyvning vilket vanligtvis utförs tidigast sex månader efter bröstförstoringsoperationen. Det är dock viktigt att åtgärda en kapselkontraktion så snart som möjligt eftersom vävnaden runt implantatet annars successivt tunnas ut. Det finns en risk på cirka 50 % att en ny kapselkontraktion uppstår trots denna operation.

 

Unikt garantiprogram för bröstförstoring

 • 10 års uppföljning med ultraljud
 • 5 års garanti mot komplikationer
 • Minst en övernattning
 • Narkos
 • Läkemedel
 • Måltider
 • Återbesök
 • Kompressions-BH

 

 

 

LÄS MER

Patientomdömen

”Ända sedan tonåren har jag haft komplex för mina outvecklade bröst. De stannade av i tillväxten och förblev platta. Jag dolde det genom vadderade BH:ar. Semester- och badperioder var värst. Letade alltid länge och väl…”

 

 

Erikas bröstoperation

 

 

 

 

Pris

Vi har valt att inte ha en fast prislista då varje patient är unik med unika förutsättningar. Dessutom är det ofta först vid konsultationen som vi tillsammans med dig kommer fram till vilket eller vilka ingrepp som är lämpligt för att nå ett vackert slutresultat. Hos oss ingår, förutom själva operationskostnaden, narkosen, läkemedel, återbesök , gördel och behå och i de flesta fall minst en övernattning efter operationen.

I stort sett visas alla priser inklusive moms, då alla ingrepp och behandlingar förutom de som görs av medicinska skäl är momsbelagda sedan årsskiftet 2014/2015. I de fall där priset anges exklusive moms beror det på att dessa ingrepp alltid utförs på medicinsk grund.

Ingrepp/Behandling Från (inkl. moms)
Bröstförstoring +litet lyft 85 000 kr
Bröstförstoring inkl. garanti 59 000 kr
Bröstförstoring +med kroppseget fett 85 000 kr
Bröstförstoring hybrid 79 000 kr

Ingår: Logi, läkemedel, anestesi och kompressionsplagg

 

 

 

 

 

Delbetala

Det finns möjligheter att delbetala din behandling. Uppskatta din avbetalning nedan.
Lån: 10000 kr
Avbetalning: 10 mån
Din plan:
ca. 1000 kr/mån
ANSÖK HOS MEDICAL FINANCE