Precis som vid alla typer av operationer, finns alltid en viss risk för att komplikationer tillstöter vid en bröstförstoring. En del problem har med själva operationen att göra, såsom blödning, smärta, allergi mot bedövningsmedel/narkos mm. Dessa gäller mer generellt för alla operationsformer.
Här listar vi de vanligaste långsiktiga komplikationerna som har att göra med just bröstförstoringar, och det faktum att man vid en bröstförstoring introducerar ett främmande material i kroppen – implantatet.
Precis som vid alla typer av operationer, finns alltid en viss risk för att komplikationer tillstöter vid en bröstförstoring.
En del problem har med själva operationen att göra, såsom blödning, smärta, allergi mot bedövningsmedel/narkos mm. Dessa komplikationer gäller generellt för alla operationsformer.
Kapselkontraktion
Runt alla främmande materiel som opereras in i kroppen, till exempel bröstimplantat, bildas en naturlig ärrvävnad, en så kallad bindvävskapsel. Denna bindvävskapsel blir hos vissa patienter tjock, fast och drar ihop sig. Detta kallas kapselkontraktion och kan göra att brösten känns hårda och även får ett onaturligt utseende.
I dagsläget inträffar kapselkontraktion vid ungefär 10 % av alla bröstförstoring operationer inom en tidsperiod på 10 år. Studier har visat att den implantattyp och den operationsteknik och eftervård som vi använder på Victoriakliniken leder till en genomsnittlig kapselkontraktionsfrekvens på ungefär 0-1,4%
Detta har vi lyckats med genom ett målmedvetet, hårt arbete med en nollvision, fått ner kapselfrekvensen till i nuläget 2-4%. vad står det sida 3?
Du kan läsa mer om detta under vår avdelning för statistik.
Kapselkontraktion går att åtgärda kirurgiskt genom så kallad kapselklyvning eller borttagande av kapsel vilket vanligtvis utförs tidigast sex månader efter bröstförstoringsoperationen. Det är dock viktigt att åtgärda en kapselkontraktion så snart som möjligt eftersom vävnaden runt implantatet annars successivt tunnas ut.
Du kan läsa mer om detta under garantiprogram.