FAQ

Här kan du få svar på många av dina frågor kring operationen. De flesta frågor har ställts av våra egna patienter medan andra frågor är mer generella och finns där för att guida dig som funderar på ett plastikkirurgiskt ingrepp. Vi uppdaterar och fyller på med fler frågor och kategorier kontinuerligt. Du är givetvis välkommen att höra av dig till oss med dina egna frågor!

victoriakliniken_kvinna

Frågor om bröstförstoring

Vad kostar en bröstförstoring?

 

Hej,
Jag är lite missnöjd med mina bröst och går i tankarna på att göra en bröstförstoring. Jag undrar på ett ungefär vad det kostar och om det är möjligt för kirurgen att även få brösten närmare varandra, då jag har en väldigt stor glipa mellan dem idag?
/Yvonne

Hej Yvonne,
Hos oss kostar en bröstförstoring från 44 900. I priset ingår övernattning, mat och dryck, all medicin samt alla återbesök. Även en kapsel- och komplikationsgaranti ingår i priset, som är giltig i 5 år.

Vi använder oss enbart av implantat med formstabil silikon från Allergan, Mentor och Motiva. Våra anatomiska implantat är av modellerna Natrelle 410 från Allergan och CPG från Mentor. Vi använder även runda implantat från Allergan och Motiva.
Implantaten finns i många olika modeller, där bredd, höjd, projektion och volym varierar. Man kan med andra ord få en skräddarsydd lösning just för dig. Och för glipan du beskriver.

Våra implantat har en livstidsgaranti från tillverkaren, och kommer i normalfallet inte att behöva bytas ut. Det innebär också att om implantaten trots allt skulle gå sönder får du nya implantat kostnadsfritt så länge du lever samt ett tillägg på upp till 1000 euro för en re-operation de första 10 åren.

Våra konsultationer inkluderar även en 3D-simulering. Du blir då fotograferad med 3D- kamera, och kan i datorn prova ut olika implantat och få en bättre förståelse för vilket resultat du kan förvänta dig efter din bröstförstoring. Vi vill även rekommendera dig att ta del av mer information och titta på före- och efterbilder, här på våra sidor.

Dr. Charles Randquist

 

Vad finns det för risker och hur vanliga är de?

 

Hej,
Jag går i tankarna att göra en bröstförstoring, men innan jag tar ett definitivt beslut undrar jag vad det finns för risker och hur vanliga de är?
Tack på förhand!
/Melanie

Hej Melanie,
Jag brukar säga att de största riskerna med en bröstförstoring inte är blödning, infektion, fula ärr eller känselpåverkan utan det rent estetiska. Förhoppningsvis är jag som kirurg så pass skicklig att de riskerna är väldigt små. Det viktiga är att hitta en balans mellan dina önskemål och vad jag tror är tekniskt möjligt utifrån dina biologiska förutsättningar.
Därför lägger jag ner mycket tid på att med hjälp av bröstens mått och 3D-simulering hjälpa mina patienter att hitta det perfekta implantatet bland de ca 800 implantatvariationer jag kan erbjuda från olika implantatföretag.
Det finns dock utöver detta två specifika risker med just implantatkirurgi man bör känna till. Det ena är kapselkontraktion, dvs att brösten kan få mer ärrvävnad än normalt runt sig och bli hårda. Det andra är BIA-ALCL , en mycket ovanlig typ av cancer som sitter i proteshålan som omger implantatet.

Om du vill läsa mer om olika risker och komplikationer kan du klicka HÄR för info om komplikationer, och HÄR för lite av vår statistik.
Hoppas detta hjälpt dig i dina funderingar
Dr. Charles Randquist

 

Om man vill ha implantat, var sitter ärret och kommer det att synas?

 

Hej!
Jag har lite frågor om bröstplastik.
Om man vill ha implantat, var sitter ärret och kommer det att synas? Har sett att vissa får dränering. Gäller det alla och varför har man det? Hur länge har man i sådana fall dränaget, behöver man sjukskriva sig och när kan man börja träna igen?

Med vänliga hälsningar,
Laura

Hej,
för tjugo år sedan la jag in implantat via armhåla, vårtgården eller bröstfåran. Idag utför jag nästan uteslutande bröstförstoring via bröstfåran eftersom all vetenskap, inklusive mina egna studier, visar en ökad risk för komplikationer, exempelvis kapselkontaktion eller asymmetri om man lägger in implantat på annat sätt.
Jag lägger aldrig drän på Bröstförstoringar då det ökar risken för infektioner och extra ärr. Varför andra gör det är svårt att svara på….
Man blir vanligtvis sjukskriven i 3 veckor. Träning kan man börja med efter 6 veckor.

Dr. Charles Randquist

 

Kommer bröstimplantat att sabotera mina naturliga bröst om jag i framtiden väljer att plocka ut dem igen?

 

Jag undrar om bröstimplantat kommer att sabotera mina naturliga brösts utseende och storlek om jag i framtiden väljer att plocka ut dem igen?
/Tove

Hej,
detta beror helt på vad du har för förutsättningar innan operationen. Vävnad, hudkvalitet och implantattyp tillsammans med hur länge du haft implantaten avgör.

Dr. Charles Randquist

 

Kan man minska mellanrummet mellan brösten?

 

Mina bröst är placerade väldigt långt ifrån varandra och pekar utåt åt sidorna. Jag önskar göra en bröstförstoring och är orolig att detta ”gap” bara kommer att se ännu större ut. Är det en möjlig risk och finns det något man kan göra för att minska detta mellanrum?
/Corinne

Det går att skapa ett mindre mellanrum mellan brösten förutsatt att man hittar rätt bredd på implantaten, dvs gapet blir inte större.
Det handlar alltid om proportioner.

Dr. Charles Randquist

 

Hur vet man vilken storlek på bröstimplantat som är rätt?

 

Hej!
Jag är 38 år och har en A-kupa och funderar på att gå upp till C-kupa eller nåt genom en bröstförstoring. Hur vet man vilken storlek som är rätt. Finns det någon regel? Har hört att man ska gå på den storleken som man vill ha och sedan välja en storlek större implantat, stämmer det? Jag undrar också om jag kommer att förlora känsel i bröstvårtorna?

Tack på förhand!
/Agneta

 

Hej Agneta,

Jag har utvecklat en mätmetod som används av flertalet av de största implantatföretagen för hur man ska välja rätt implantat, för att det ska se proportionerligt och därmed naturligt ut.
Vi arbetar även med ”sizing”, dvs provar ut implantatstorlek under en åtsittande T-shirt, samt 3D-teknik som kan ge en bild av hur olika storlekar skulle se ut på dig.
Min rekommendation är att om man känner sig osäker på två storlekar, välj den större.
Man kan få mindre, mer eller annorlunda känsel i bröstvårtorna efter en operation.

Dr. Charles Randquist

 

Hur gör man om man har olika stora bröst?

 

Hej!
Jag har olika storlek på mina bröst (B- respektive C-kupa). De är även små i relation till min kropps storlek och form.
Hur fungerar det om jag vill göra en bröstoperation, gör man bara ett lyft av båda brösten och lägger in två olika storlekar på implantaten vid samma tillfälle, eller kräver det något mer/annat?
/Nadia

Hej Nadia,
att brösten är olika, eller asymmetriska, kan åtgärdas på olika sätt. Alla bröst är asymmetriska, men det finns dock olika grader.
31% av alla mina patienter får olika implantat i respektive bröst för att åtgärda en asymmetri.

Ibland kan man även behöva kombinera med lyft och det finns olika typer av lyft.

 

Finns det något jag kan göra åt mina fasta bröst?

 

Hej!
För cirka 3 år sedan gjorde jag en bröstförstoring. Jag fick besöka kliniken flera gånger efter operationen för att dränera blod ut ur ärren. Sedan dess har mina bröst varit väldigt fasta. Jag trodde att de skulle bli mjukare med tiden, men det har jag slutat hoppas på nu. De ser okej ut, men inte fantastiska och varken jag eller min man gillar hur fasta de är. Finns det något jag kan göra för att komma tillrätta med det här, någonting alls?

Tack på förhand,
/Helena

Hej Helena,
Absolut! Du har troligtvis som en konsekvens av dina problem i läkningsfasen fått en kapselkontraktion. Dock måste du undersökas för att vara säker. Om så är fallet går det absolut att operera. Förstår att du och din make inte gillar det.
Beroende på hur din tidigare operation är utförd så finns det dock olika sätt att åtgärda en kapselkontraktion, vissa bättre än andra…

Dr. Charles Randquist

 

Finns det någon metod och implantat som ger naturligare resultat?

 

Hej,
Jag vill förstora brösten, men är väldigt mån om att det ska se så naturligt ut som möjligt. Finns det någon metod och implantat som ger naturligare resultat som jag borde titta på? Eller ligger det helt i plastikkirurgens händer, det vill säga på hur skicklig han är?

Med vänliga hälsningar,
Gabriella

Hej Gabriella,
Att skapa naturliga bröst kan göras med hjälp av olika implantat, det beror helt på vilka förutsättningar du har. Såväl runda som anatomiskt formade kan ge en form som ser mer naturlig och proportionerlig ut. Dock är det så att om man inte har mycket bröstvävnad så kan man med större förutsägbarhet skapa en naturlig form med anatomiska implantat. Det förutsätter dock att man vet hur man planerar rätt storlek och modell samt använder sig av rätt kirurgisk teknik. Titta gärna igenom våra före-/ och efterbilder HÄR, och jämför med dina egna förutsättningar.

Dr. Charles Randquist

 

Är det någon större skillnad mellan silikonimplantat och de med koksaltlösning?

 

Hej!
Jag undrar om det är någon större skillnad mellan silikonimplantat och de med koksaltlösning, vad är för respektive nackdelarna?

Hej,
båda implantaten har ett silikonskal, det är innehållet som skiljer dem åt. Idag är den absolut vanligaste typen av implantat de som är fyllda med formstabil silikon, så kallade ”gelehallon-implantat”.

Koksaltimplantat har nackdelen att de ofta överfylls för att minska risken för veckbildning, s k rippling och känns då väldigt runda och fasta i formen. Beroende på storlek har de också en ökad risk för att hänga ned brösten. Fördelen är att de oftast kan läggas in via mindre snitt och om de skulle gå sönder så har man inget silkon som skulle kunna komma ut i proteshålan. Fördelen med silikonimplantat är att de oftast känns mer naturliga, och idag med gelehallon-implantat är det så att även om ett implantat skulle gå sönder, så rinner det inte ut som en flytande massa i brösthålan.

Dr. Charles Randquist

 

Frågor om bröstlyft

Kommer jag att se större ut om jag tar ut implantaten?

 

Hej experten!
Jag har haft två uppsättningar bröstimplantat de senaste 20 åren (är nu 53 år gammal). Nu skulle jag vilja ta ut dem en gång för alla och för att slippa häng och ändå ha ett par snyggare bröst, tänker jag att jag även ska göra ett bröstlyft. Jag är dock inte riktigt lika smal och smäcker som jag var när jag skaffade implantaten en gång i tiden och undrar om ett par mindre bröst kommer att få mig att se större ut?
Jag undrar även om bröstlyft alltid innebär att man flyttar bröstvårtan? Tanken på det skrämmer mig lite, hur fungerar det med alla nerver och så vidare?

Hälsningar Vera

Hej Vera,
som du förstår är det omöjligt att bedöma dina proportioner utan att träffa dig. Vad beträffar ett bröst så är det generellt så att man flyttar positionen av vårtgården genom att ta bort hud runt om, men man skär alltså inte bort bröstvårtan. Detta är en säker operation, dock kan den medföra en känselpåverkan i bröstvårtan. Den kan bli mer, mindre eller bara kännas annorlunda.

Dr. Charles Randquist

 

Gör man även ett bröstlyft vid en bröstrekonstruktion?

 

 

Hej,
Jag står på en väntelista för bröstreduktion via landstinget. Jag undrar om brösten även blir lyfta vid en sådan operation eller om det är en enskild operation som man måste be om eller ordna privat?

Hej,
Vid en bröstreduktion genomförs även ett lyft. Lycka till!

Dr. Charles Randquist

 

Frågor inför en bröstoperation

Ska man förbereda sig på något sätt innan en bröstoperation?

 

Hej,
Jag undrar om man ska förbereda sig på något sätt innan en bröstoperation? Jag vet att man inte ska röka innan en operation. Men är det något annat man ska tänka på? Hur är det till exempel med mediciner och p-piller?

Hej,
som du beskrev ska man sluta med rökning 4 veckor innan operation. Vad beträffar P-piller är det olika från klinik till klinik. Hos oss på Victoriakliniken är det inget krav att sluta med P-piller eftersom det är en relativt kort operation och man aktiveras tidigt, vilket är det viktigaste för att inte få blodpropp. 2 veckor innan ska man inte äta smärtstillande som innehåller ASA (acetylsalicylsyra) då det kan öka blödningsrisken. Vår rekommendation är även att man undviker kosttillskott och produkter som innehåller Vitamin E, exempelvis avokado och rödvin. Även Omega-3 och vitlök ska undvikas. Inget alkoholintag veckan före operation.

Dr. Charles Randquist

 

Sa jag vänta med bröstoperation tills jag inte ska ha fler barn?

 

Jag har några frågor om bröstlyft. Jag har gått ner 60 kg i vikt och efter det har mina bröst blivit lite plattare och hängigare. Jag har länge velat minska dem i storlek och jag undrar om nu är ett bra tillfälle eller om jag bör vänta tills jag är säker på att jag inte vill ha några fler barn. Kan det räcka med bröstlyft eller behöver man ofta även implantat, och finns det en risk att ett bröstlyft eller bröstförminskning minskar möjligheten att amma?

Hej,
Min rekommendation är att alltid vänta tills man fött alla barn. Känner man att det finns tillräckligt med volym i brösten och ej önskar större, behövs det inga implantat. En korrekt utförd operation påverkar inte möjligheterna att amma.

Dr. Charles Randquist

 

Hur fungerar bröstförstoring genom fettransplantation?

 

Hej!
För några år sedan läste jag att man inte riktigt visste hur cellerna skulle bete sig vid en bröstförstoring genom fettransplantation och att det eventuellt kunde leda till bröstcancer. Hur ser det ut idag, vad säger forskningen? Jag är annars intresserad av att göra en sådan operation, hur vanlig är den? Vad är andra för- och nackdelar jämfört med implantat?

Med vänlig hälsning Paula

Hej Paula,
Man har tills idag inte funnit några belägg för att en fettransplantation kan leda till eller stimulera uppkomsten av en bröstcancer. De eventuella nackdelar som kan ske är att man kan få förkalkning runt fettet vilket ev. kan försvåra diagnos av cancer vid en mammografi.
Det är en väldigt vanlig operation idag och den största trenden idag är att kombinera mindre implantat med fettransplantation. Detta då fett har svårt att skapa projektion, dvs volym som står ut från bröstkorgen. Det finns olika tekniker med fettransplantation där effekten varierar för hur mycket som stannar kvar och inte bryts ned av kroppen. Mikroinjektioner med mindre volymer verkar ha ökad överlevnad.

Dr. Charles Randquist

 

Frågor efter operationer

Hur länge behöver jag sova på rygg?

 

Jag skall genomgå en bröstförstoring med implantat och undrar hur länge efteråt jag behöver sova på rygg och när jag kan börja med pilates igen?
Tack på förhand! Fatima

Generellt ska man undvika all form av fysiska övningar de första sex veckorna för att skapa optimal läkning. Detta minskar risker för komplikationer. Det går bra att sova hur du vill efter tre veckor innan dess bör man undvika att sova på magen.

Dr. Charles Randquist

 

Borde jag vara orolig över att bröstet domnar?

 

Hej,
Jag gjorde en bröstförstoring för 4 år sedan och nu domnar ibland ena bröstet bort. Det kommer och går lite. Ibland när jag rör det känns det normalt, och andra gånger är det avdomnat. Är detta något som jag borde vara orolig över?

Hej,
normalt sätt är det inget att oroa sig över. Troligtvis kan det vara någon form av nervpåverkan. Detta kan bero på att implantatet ligger och trycker på, men ibland kan det även hänga ihop med vilken typ av BH man använder. Hoppas svaret hjälpt dig.

Dr. Charles Randquist

 

Frågor om komplikationer vid bröstoperationer

Varför rinner det klargul vätska ur mina bröstvårtor?

 

Hej!
För tre månader sedan gjorde jag bröstförstoring och lyft. Sedan en vecka tillbaka nu har det runnit ut en klargul vätska ur mina bröstvårtor. Vad kan detta bero på och är det något som jag borde oroa mig för?
Tacksam för svar /Mikaela

Hej Mikaela,
Man bör alltid uppsöka opererande läkare när man opererat sina bröst och något man inte känner igen händer. Tror inte det är något farligt, men min rekommendation är att du kontaktar din plastikkirurg.

Dr. Charles Randquist