Kosmetisk tatuering

Kosmetisk tatuering – eller medicinsk mikropigmentering som det också kallas – utförs huvudsakligen i rekonstruktivt syfte efter exempelvis bröstcancerbehandling. Victoriakliniken samarbetar med en av de främsta och mest rutinerade inom området; Monika Osinska.

Victoriakliniken_brostformiskning

Om behandlingen

Kosmetisk tatuering är en behandling som primärt utförs för att återställa symmetri och estetik, vanligen efter cancerbehandling men också för att dölja ärr samt vid håravfall och alopecia. För att skapa ett så naturligt resultat som möjligt utförs mikropigmentering med individuellt utvalda pigment som är anpassade efterr patientens hudfärg och det aktuella området på kroppen. Pigmentfärgen tillförs i de yttre hudskikten vilket skiljer permanent mikropigmentering från en vanlig tatuering. Pigmentfärgerna som används är baserarade på uteslutande naturliga ingredienser och resultatet är permanent.

Kosmetisk tatuering utförs i följande fall:
• Ärrkamouflage efter olycka
• Rekonstruktiv mikropigmentering för cancerpatienter
• Ärrkamouflage runt bröstvårta efter bröstoperation eller vid nekros
• Mikropigmentering av hårbotten (med delvis eller fullständigt håravfall) samt i ansiktet (förtätning av skägg, ögonfransar, bryn, eller vid alopecia)

Monika Osinska – vår specialist på Victoriakliniken

Vi är mycket stolta och glada över att vi har inlett ett samarbete med en av de främsta inom området. Monika Osinska har lång erfarenhet inom medicinsk och estetisk micropigmentering samt hudbehandlingar och är även erkänd internationellt. Hon har en master-utbildning i permanent makeup och håller utbildningar inom detta område.

Hennes gedigna bakgrund inom kosmetisk tatuering/mikropigmentering i kombination med ett esteiskt sinne utöver det vanliga har  föranlett en rad internationella nomineringar. 2019 blev hon nominerad till “The Rising Star Award” på The Scalp Micro Pigmentation International Conference Meeting of Minds i London. Hon blev även nominerad till titeln “The Best International Technique” på SMP International conference Meeting of Minds 2020. År 2019 blev hon inbjuden till The World of Micropigmentation med temat “Man’s World” som föreläsare och för att utföra SMP – mikropigmenteringsteknik för skalp och ögonbryn – live.

Under 2021 blev Monikas arbete uppmärksammat på SVT1. Komikern Jonathan Rollins, berättade om sina problem med håravfall och hur nöjd han var med resultatet av SMP som utförts av Monika.

Före behandling

Följande är viktigt att tänka på inför behandlingen:

• Drick inte starkt kaffe, te eller andra typer av energidrycker.
• Avstå från alkohol två dagar innan behandlingen, då det ökar risken för blödningar.
• Undvik blodförtunnande mediciner (som t.ex. aspirin).

Följande är viktigt att tänka på dagen innan behandlingen:
• Undvik att sola (inkluderar även solarium).
• Utför inga kosmetiska eller estetiska behandlingar som orsakar hudavlagring i ditt ansikte.
• Genomgå ej laserbehandling av ansiktet.

Efter behandling

Efter behandlingen bör du tänka på följande:

  • Undvik att bada och basta.
  • Avvakta med träning i sju dagar då svett ökar infektionsrisken på grund av den höga salthalten. Det kan även resultera i att färgpigmenten läker till en ljusare nyans än förväntat.
  • Sola inte solarium på minst en månad. Använd därefter solkräm för att skydda pigmenten från UV-strålning och för att minska risken för blekning av tatueringen. I vissa fall kan pigmentet bli upp till 50% ljusare än det önskade resultatet.
  • Undvik direkt solljus.
  • Klia inte på behandlade området. Genom att klia kan du råka avlägsna pigment och risken för infektion ökar.
  • Applicera Bepanthen-salva två gånger dagligen.
  • Tvätta området med sterilt vatten (kokat och nedkylt vatten) varannan timme dagen efter behandlingen. Rengöringen är viktigt för att tvätta bort vätskan som utsöndras av huden och skapar skorpor över det behandlade området.

 

Eventuella komplikationer

Kan det uppstå komplikationer?
Så länge man sköter sin hygien efter behandlingen så är det så gott som helt riskfritt att göra en kosmetisk tatuering. Direkt efter behandlingen kan det vara lite svullet och rött ett par timmar. Det kan även klia under läkningstiden, vilket är helt normalt.

Vad händer om det blir fel?
Risken att det blir fel är så gott som obefintlig.  Vi ritar upp allting ytterst noggrannt innan behandlingen, så att patienten själv i lugn och ro får godkänna färg och form.

Hur är det med allergier?
Allergiska reaktioner vid permanent makeup är extremt sällsynta.

Snabbfakta om behandlingen

Behandlingstid: Mikropigmentering av bröstvårta tar cirka 75 minuter.
Skalppigmentering tar mellan 2-3 timmar.

Tid på kliniken: Mellan 1,5-3,5 timmar

När kan patienten gå tillbaka till jobbet: Omedelbart efter behandlingen.

Pris

Vi har valt att inte ha en fast prislista då varje patient är unik med unika förutsättningar. Dessutom är det ofta först vid konsultationen som vi tillsammans med dig kommer fram till vilket eller vilka ingrepp som är lämpligt för att nå ett vackert slutresultat. Hos oss ingår, förutom själva operationskostnaden, narkosen, läkemedel, återbesök, gördel och behå och i de flesta fall minst en övernattning efter operationen.

I stort sett visas alla priser inklusive moms, då alla ingrepp och behandlingar förutom de som görs av medicinska skäl är momsbelagda sedan årsskiftet 2014/2015. I de fall där priset anges exklusive moms beror det på att dessa ingrepp alltid utförs på medicinsk grund. (Pris nedan inkluderar moms)

Mikropigmentering bröstvårta
6000 kr

Återbesök: ingår mellan 2-3 behandlingar gäller inom 1–1,5 år.
Ytterligare återbesök: 3000kr/behandling 45 min, gäller inom loppet av 1–1,5 år.

Skalpmikropigmentering
från 35 000 kr

Hela huvudet/skaplen

Skalpmikropigmentering
från 25 000 kr

Framsida huvud/skalp

Skalpmikropigmentering
från 25 000 kr

Halva huvudet/skalp
Återbesök: ingår mellan 3–4 behandlingar inom 1–1,5 år
Ytterligare återbesök: 4000 kr/behandling, 2–3 timmar gäller inom loppet av 1–2 år

<