Bröstförstoring

Idag är bröstförstoring med hjälp av implantat ett av de vanligaste estetiska ingreppen hos kvinnor.

Skälen varierar, men det vanligaste är att en kvinna upplever sina bröst som oproportionerliga eller för små i förhållande till resten av kroppen. Att de är olika stora eller att brösten efter graviditet och amning blivit mindre samt förlorat sin form. 

Bröstförstoring utförs även som en rekonstruktion efter en bröstcanceroperation.

Victoriakliniken_brostförstoring

Behandlingsprocessen för bröstförstoring våra unika 5 P

1. Patienturval

 

En plastikkirurg ska vägleda sina patienter i att göra kloka val när det gäller vilken typ av kirurgi som är optimal. Konsten är att hitta en balans mellan patientens önskemål, dennes biologiska förutsättningar och vad som är tekniskt möjligt.

Att operera rätt patient, på rätt indikation – för att optimera ett långsiktigt och säkert resultat – måste alltid vara den värdegrund som all kirurgi ska baseras på. Detta gäller naturligtvis även bröstkirurgi.

 

2. Proportioneligt

Det gyllene snittet hjälper oss att välja rätt teknik och implantat utifrån patientens proportioner, mått och anatomiska förutsättningar. Detta skapar rätt grund för ett optimalt estetiskt resultat med färre komplikationer.

Konsten är att hitta en balans mellan de biologiska förutsättningarna av patientens hud, bröstkörtel och dess egenskaper samt val av typ och form av implantat. Det finns inte ett perfekt implantat eller en perfekt storlek som passar alla patienter.

3. Planering

 

Varje patient är unik med unika förutsättningar. Vår uppgift är att skapa en plan och att guida dig som patient genom hela processen. Vi har tusentals olika implantat att välja emellan. Vårt mål måste alltid vara att hitta det perfekta implantatet för just dig. Vi använder därför även 3D-kamera så att du får en känsla av hur dina bröst kommer att se ut. En bekräftelse på att vi gör rätt är vår statistik som visar att önskemål om annan storlek vid 6 månaders uppföljning är mindre än 0,4 %.

4. Prestation

 

Inför och på operationsdagen sker allt enligt noggrant planerade rutiner vad beträffar medicinsk förberedelse med EKG, blodprovstagning, Inbody-test (som mäter dina biologiska förutsättningar) samt tvätt med Descutan-svamp. Allt detta ingår givetvis i priset för en bröstförstoring.

På operationsdagen följs ett protokoll för att minimera operationstid med mindre illamående och läkemedelspåverkan. Våra narkosläkare från Thorax på Karolinska sjukhuset använder sin spjutspetskompetens för att säkerställa en optimal narkos. En skickligt utförd operation genomförs med minimal blödning, och under kontrollerade, sterila förhållanden enligt en förutbestämd plan med den storlek och form av implantat som patient och kirurg har bestämt innan operation. Därför använder vi inga drän eller sizers.

5. Post-operativt

 

Din eftervård börjar redan på uppvaket där läkare, och vårdpersonal säkerställer att du mår bra efter operation. Hos oss stannar du även kvar över natten, då vi med mer än 25 års erfarenhet har lärt oss att den trygghet våra patienter känner när dom går hem efter en god och trygg natts sömn hos oss är obetalbar. Denna service i kombination med våra omfattande garantier och 10 års uppföljning med ultraljud innebär att du hos oss får ett unikt trygghetspaket som ingen annan klinik erbjuder.

Före bröstförstoring operationen

I samband med att du bokar din operation hos oss får du en detaljerad beskrivning av hur du på bästa sätt ska förbereda dig inför din operation vad beträffar kost, dryck, medicinering, motion, blodtester, EKG, och inbody-mätning.

Vi praktiserar ett holistiskt synsätt vad beträffar din hälsa och vill med dessa förberedelser optimera resultatet av din operation. Allt detta ingår naturligtvis i priset för din operation. På så vis kan vi även säkerställa att du får en säkrare och snabbare återhämtning.

Implantat

Det finns en mängd olika bröstimplantat (bröstproteser) på marknaden.

Victoriakliniken har efter noggrann utvärdering valt att arbeta med implantat från tre olika tillverkare. Vi arbetar med implantat med tre olika ytor; släta, microtexturerade och polyuretan.

Implantat kan ha olika former som till exempel anatomiska (droppformade geléhallon) eller runda. Huvudsakligen arbetar vi med två implantat från Motiva.

Ergonomix 2 är ett runt implantat från tillverkaren Motiva®. Dessa implantat är de absolut mest biokompatibla implantaten på marknaden med en nano-slät yta.  

Detta innebär att risken för kapselkontraktion (hårda bröst) är nästintill obefintlig /se studie/ varför vi inte behöver använda antibiotika under eller efter operation.

Utöver detta så erbjuder de en mjukhet och elasticitet som inget annat implantat har, vilket gör det möjligt att implantera dem via väldigt små snitt. 2,5 cm upp till 380 cc.

Anatomiska CPG och runda implantat från Mentor med en microtexturerad yta är de andra implantaten som används. Dessa är mer formstabila implantat och kan därför skapa en mer kontrollerad stabil form då dess texturering interagerar med omkringliggande vävnad.

Implantaten vi använder oss av har alla en livstidsgaranti från tillverkaren, vilket innebär att de ersätts kostnadsfritt om de exempelvis skulle gå sönder.

Metod

De flesta kvinnor som funderar på att genomföra en bröstförstoring hos oss önskar ett resultat som ser så naturligt ut som möjligt. Brösten skall både kännas och se naturliga ut och vara proportionerliga i förhållande till kroppen.

Implantat
Implantat läggs vanligtvis in via ett 2 – 3,5 cm långt snitt i det naturliga vecket under bröstet. Detta tillvägagångssätt innebär minst komplikationer och minst risk för patienten.

Placeringen gör att ärren blir näst intill omöjliga att se. Vi lägger dock även snitt i armhålan med Mia Femtech-tekniken.

Denna tenik, som lanserades 2023, har dr. Charles Randquist varit med om att utveckla sedan 2015. Victoriakliniken är en av tre internationella utbildningsklinker för Mia Femtech.

Hybridbröstförstoring
Hybridbröstförstoring är en typ av bröstförstoring som använder både implantat och patientens eget fett för att uppnå önskad storlek och form på brösten.

Genom att använda fett från patienten kan kirurgen finjustera volym och symmetrin mellan brösten och uppnå ett ännu mer naturligt resultat. Nästan alla kvinnor har till exempel vissa skillnader i storlek och form mellan sina två bröst.

Metoden ger helt enkelt plastikkirurgen möjlighet att skräddarsy bröstförstoringsproceduren mer än vad som tidigare har varit möjligt.

Val av metod och implantat avgörs utifrån varje patients individuella förutsättningar och önskemål. Ofta kombineras denna operation med så kallad ”body sculpting”.

 

Under operationen

Operationen utförs under narkos eller lokalbedövning vilket innebär att du är smärtfri under hela ingreppet. Du stannar kvar minst en natt på Victoriakliniken. 

Efter operationen får du räkna med en viss svullnad och ömhet, vanligtvis under bröstet, som vanligen når sin kulmen andra eller tredje dygnet för att därefter avta. Du får med dig smärtstillande mediciner hem.

Efter operationen

Återbesök sker vanligen efter tre veckor, då du kommer du till oss för uppföljning och kontroll.Vi rekommenderar att du inte tränar alls under de första sex veckorna efter din operation.

Att promenera går däremot bra redan direkt efter operationen. När du, efter tidigast sex veckor, börjar träna igen ska du undvika all träning som påverkar bröstmusklerna under tre månader om implantaten ligger under muskeln. Även “skumpande” aktivitet som jogging och ridning bör undvikas.

Resultat

Det slutliga resultatet kommer inte att synas omedelbart. Under de första 72 timmarna kommer du att vara svullen. Implantaten har inte ”satt sig” ännu och bröstet blir inte helt runt. 

Efter sex veckor kommer dina suturer att börja absorberas och implantaten sätter sig. Mellan tre till sex månader efter operationen kommer den slutliga formen att bli synlig och efter två år då din ärrvävnad har mjuknat har brösten fått sin slutgiltiga form.

Eventuella komplikationer

Följande information som är baserad på FDA, bör övervägas innan du genomför en bröstförstoring, rekonstruktion eller om operation av tidigare bröstoperation.

 • En bröstförstoring med implantat garanteras inte hålla livet ut. Du kan därför genomgå flera operationer på grund av behov av implantatbyte eller en komplikation.
 • Desto längre du har bröstimplantat, desto mer sannolikt är det att du får lokala komplikationer vilket kan vara kosmetiskt oönskat.
 • De vanligaste komplikationerna och negativa resultaten är kapselkontraktion. Andra komplikationer kan vara ruptur, rippling, asymmetri, ärrbildning, smärta och infektion vid snittet.
 • Det finns olika former, strukturer och stilar på bröstimplantat, diskutera det du förväntar dig samt fördelarna och riskerna i samband med bröstimplantat med din kirurg.
 • Om du tar ut implantaten och inte sätter in nya kan du uppleva förändringar i dina naturliga bröst, såsom mer lös hud, förlust av bröstvävnad eller andra oönskade kosmetiska förändringar.
 • Så länge du har bröstimplantat bör du gå på kontroller. För patienter med silikongelfyllda bröstimplantat kan din läkare rekommendera att du gör regelbundna undersökningar med ultraljud. För att undersöka rupturer eller andra komplikationer. Hos oss får du 10 års uppföljning inkluderad. Därefter har du möjlighet att köpa ytterligare 5–10 år.
 • Om du märker några onormala förändringar i dina bröst eller implantat måste du kontakta din läkare omedelbart.
 • Det finns en risk att utveckla en typ av cancer som kallas ”breast implant-associated anaplastic large cell lymphoma (BIA-ALCL)” i bröstet eller ärrvävnaden (kapsel) som omger implantat. BIA-ALCL är inte bröstcancer. Behandling av BIA-ALCL innebär avlägsnande av implantatet och kapseln som omger implantatet och vissa patienter har krävt kemoterapi eller strålbehandling.
 • Även om det kan behandlas finns det en risk för dödsfall för patienter som diagnostiserats med BIA-ALCL.
 • Vissa patienter med bröstimplantat rapporterar en rad olika systematiska symptom, såsom kronisk trötthet, hjärntrötthet, led-och muskelsmärta, som kanske inte uppfyller de diagnostiska kriterierna för att kategoriseras som en sjukdom. Patienter hänvisar dessa symtom gemensamt som ”bröstimplantatsjukdom (BII)”. I vissa fall rapporterar patienter att avlägsnandet av bröstimplantat utan byte verkar vända deras symtom.

Känselbortfall och kronisk smärta
Alla bröstoperationer kan resultera i att bröstet och/eller bröstvårtan antingen blir alltför känslig eller inte tillräckligt känslig. Denna förändring kan variera i grad och kan vara tillfällig eller permanent. Detta kan påverka känslan vid amning eller sexuell respons.

Under läkningsprocessen kan du känna domningar eller överkänslighet, ibland både och. Detta försvinner vanligen med tiden. Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta upp till flera år, för full känsel att återvända efter en bröstförstoring.

Extremt ovanligt är även obehag och smärta av implantat. Detta uppträder vanligtvis enligt vår erfarenhet med större implantat, mestadels på utsidan av brösten, sannolikt på grund av tryck eller stress på känselnerverna.

Snabbfakta om operationen

Operationstid: 20-45 minuter

Operation: Utförs under narkos eller lokalbedövning

Tid på kliniken: Du anländer klockan 07.00 och åker hem 08.30 morgonen därpå.

Sjukskrivning: 2-3 veckor

Före- och efterbilder

InnanEfter

19 år, 179 cm, 58 kg, 360 cc

InnanEfter

24 år, 173 cm, 55 kg, 360 cc

InnanEfter

24 år, 159 cm, 51kg, 280 cc

InnanEfter

25 år, 164 cm, 58 kg, 315 cc

InnanEfter

37 år, 168 cm, 61 kg, 340 cc

InnanEfter

37 år, 163 cm, 56 kg, 275 cc

InnanEfter

38 år, 168 cm, 67 kg, 330 cc

InnanEfter

43 år, 162 cm, 60kg, 380 cc

Sveriges mest omfattande trygghetsgaranti

Victoriakliniken är en världsledande auktoritet inom bröstkirurgi. Att vara världsledande inom ett område innebär att ta fullt ansvar för sin kirurgi och sina resultat, inte bara kortsiktigt utan framför allt långsiktigt. Det gör vi.

När du genomgår en bröstoperation hos oss ingår alltid:

 • 10 års kostnadsfri uppföljning av dina implantat med ultraljud
 • 5 års garanti mot komplikationer utan någon extra kostnad
 • Minst en övernattning
 • Tillgång till jour dygnet runt
 • Kostnadsfria återbesök
 • Mediciner
 • Möjlighet till direktkontakt med din kirurg efter hemkomst
 • Kompressions-BH

”Vårt garantiprogram innebär att vi alltid följer upp din behandling och kvalitetssäkrar resultatet i minst 10 år.”

Dr. Marie Jaeger

Trygghetsgaranti

“Jag har gjort en bröstförstoring och det har gått bra. Jag var mycket nervös först men blev mycket väl omhändertagen, jag hade mycket frågor både före och efter operationen, men ni har svarat på allt. Det har varit lätt att få tag på er när det är något som jag undrat över. All personal som jag har träffat på Viktoriakliniken har varit mycket trevliga och man blev lugn i deras närvaro. Bara positivt”

Pris

Vi har valt att inte ha en fast prislista då varje patient är unik med unika förutsättningar. Dessutom är det ofta först vid konsultationen som vi tillsammans med dig kommer fram till vilket eller vilka ingrepp som är lämpligt för att nå ett vackert slutresultat. Hos oss ingår, förutom själva operationskostnaden, narkosen, läkemedel, återbesök, gördel och behå och i de flesta fall minst en övernattning efter operationen.

I stort sett visas alla priser inklusive moms, då alla ingrepp och behandlingar förutom de som görs av medicinska skäl är momsbelagda sedan årsskiftet 2014/2015. I de fall där priset anges exklusive moms beror det på att dessa ingrepp alltid utförs på medicinsk grund. (Pris nedan inkluderar moms)

Bröstförstoring
fr 85 000 kr

+ litet lyft

Bröstförstoring
fr 59 000 kr

inkl garanti

Bröstförstoring
fr 85 000 kr

+ med kroppseget fett

Bröstförstoring
fr 79 000 kr

hybrid

<