Bröstvårtor

Indragna bröstvårtor kan vara till besvär av såväl estetiska som funktionella skäl och är något som många kvinnor vill åtgärda. Bröstvårtorna kan dock pressas ut av sig själva vid amning vilket är skälet till varför vi rekommenderar att avvakta med att åtgärda indragna bröstvårtor tills efter amning.

Victoriakliniken_brostvarta

Om operationen

Att åtgärda indragna bröstvårtor är ett relativt enkelt ingrepp som ger ett väldigt bra slutresultat. Vi rekommenderar alltid att man väntar tills efter att man har ammat då det är vanligt att bröstvårtorna pressas ut vid amning. Det finns även mekaniska lösningar (som till exempel bröstpumpar) som är värda att prova innan man beslutar sig för en operation. Somliga kvinnor lider av motsatsen; det vill säga att bröstvårtorna är “för långa” eller tjocka och pekar lite nedåt. Även detta går att åtgärda vid en operation, en så kallad “nippelreduktion”, där man helt enkelt förkortar eller förminskar bröstvårtan.

Före operationen

Under en personlig konsultation med plastikkirurg diskuterar vi och berättar om olika sätt att uppnå det bästa resultatet beroende på dina naturliga förutsättningar. Plastikkirurgen gör en bedömning utifrån hur dina bröstvårtor ser ut. Vi berättar om olika tekniker och hur ingreppet går till.

Metod

Vi åtgärdar indragna bröstvårtor via ett tre millimeter snitt på botten av din bröstvårta och klippning av dina mjölkkanaler, vilket innebär att du inte kan amma efter denna procedur. Bröstvårtans förminskning i höjd och bredd görs med horisontell excision av bröstvårtans hud samt borttagning av en tårtbit från bröstvårtan.

Under operationen

Operationen utförs i lokalbedövning och du kan gå hem senare samma dag. Ingreppet kan även kombineras med andra ingrepp som till exempel bröstförstoring, bröstlyft eller bröstförminskning.

Efter operationen

De första dagarna kommer det att strama och dra i såren men du kommer inte att ha mer smärta än att den kan dämpas med milda smärtstillande mediciner. Vi tillhandahåller alla mediciner du behöver. Vanligen sker återbesök efter en vecka.

Resultat och förväntningar

Det slutliga resultatet kommer inte att synas omedelbart. Under de första 72 timmarna kommer du att vara svullen. Efter några veckor kommer dina suturer att börja absorberas. Mellan tre till sex månader efter operationen kommer den slutliga formen att bli synlig och efter två år har din ärrvävnad mjuknat och dina bröstvårtor kommer att få det mjuka utseende du önskar.

Eventuella komplikationer

Känselbortfall
Alla bröstoperationer kan resultera i att bröstet och/eller bröstvårtan antingen blir alltför känslig eller inte tillräckligt känslig. Denna förändring kan variera i grad och kan vara tillfällig eller permanent. Detta kan påverka känslan vid amning eller sexuell respons.

Under läkningsprocessen kan du känna domningar eller överkänslighet, ibland både och. Detta försvinner vanligen med tiden. Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta upp till ett år, ibland två, att återfå full känsel efter operationen.

Amning
Den som planerar framtida graviditet och amning bör noggrant diskutera detta med sin kirurg innan man genomför denna operation. Kanske är det bästa att avvakta då denna operation kapar mjölkgångarna. Detta innebär även att det finns en risk att mjölk-abscesser kan uppstå.

Victoriakliniken_nakna_sanningen_4

Snabbfakta om operationen

Operationstid: En timme.

Tid på kliniken: Patienten lämnar kliniken samma dag.

När kan patienten gå tillbaka till jobbet: Efter en vecka.

Pris

Vi har valt att inte ha en fast prislista då varje patient är unik med unika förutsättningar. Dessutom är det ofta först vid konsultationen som vi tillsammans med dig kommer fram till vilket eller vilka ingrepp som är lämpligt för att nå ett vackert slutresultat. Hos oss ingår, förutom själva operationskostnaden, narkosen, läkemedel, återbesök, gördel och behå och i de flesta fall minst en övernattning efter operationen.

I stort sett visas alla priser inklusive moms, då alla ingrepp och behandlingar förutom de som görs av medicinska skäl är momsbelagda sedan årsskiftet 2014/2015. I de fall där priset anges exklusive moms beror det på att dessa ingrepp alltid utförs på medicinsk grund. (Pris nedan inkluderar moms)

Vårtgårdsförminskning
fr 25 000 kr
Bröstvårtsförminskning
fr 15 000 kr

pris/styck

Indragna bröstvårtor
fr 10 000 kr

pris/styck

<