Ansiktslyft

Genom ett ansiktslyft återskapas en yngre och mer väldefinierad hals- och käklinje. Ingreppet har blivit vanligt hos såväl män som kvinnor och de flesta som opereras är mellan 40 och 65 år. Ett ansiktslyft kan även utföras i högre ålder med mycket bra resultat.

Victoriakliniken_ansiktslyft-931x1024

Om ansiktslyft operationen

Ett ansiktslyft utförs vanligen under narkos, vilket betyder att du sover och är smärtfri under hela ingreppet. Ärren placeras olika beroende på vilken teknik som används, hur mycket hud som skall tas bort, hur muskulaturen skall lyftas samt beroende på om du är man eller kvinna.

Vid ett traditionellt ansiktslyft lyfts muskulaturen och överskottshud tas bort. Ärren hamnar vanligtvis i hårbotten, strax ovanför örat och följer ett naturligt hudveck framför örat som fortsätter en liten bit in i ytterörat och slutligen går vidare upp bakom örat och in i hårfästet.

Den teknik vi oftast använder vid Victoriakliniken är ett så kallat “short scar facelift” även kallat “S-lift”, vilket innebär att ärren minimeras. Vid denna teknik avslutas ärret bakom örat. Ärren blir mycket diskreta och i stort sett omöjliga att se. Patienten stannar alltid över natten och kan vanligen gå hem dagen efter operationen.

Före operationen

Utifrån patientens naturliga förutsättningar, berättar vi om de olika sätt som finns att tillgå för att uppnå det bästa resultatet. Bedömningen baseras på ansiktets utseende, patientens hudkvalitet, mängden överskottshud samt hur mycket och var det behövs lyftas.

Vi berättar om olika tekniker och hur ingreppet går till. Ibland behöver man komplettera lyftet med fettransplantation för att skapa mer volym. Även andra ansiktsingrepp såsom pann- och midfacelyft och ögonplastik kan behöva utföras för att uppnå ett optimalt slutresultat.

Under operationen

Operationen utförs vanligtvis under narkos vilket innebär att du sover och är smärtfri under hela ingreppet och stannar kvar över natten på kliniken.

Mindre ingrepp kan utföras under lokalbedövning. De första dagarna kommer det att strama och dra i såren men du kommer inte att ha mer ont än att det räcker med milda smärtstillande mediciner som till exempel Alvedon. Du får med dig de mediciner du behöver hem.

Efter operationen

Återbesök sker vanligen en och två veckor efter operationen tillsammans med din plastikkirurg på kliniken. Efter operationen får man normalt ärr som är väldigt diskreta, oftast bleknar ärren fint och bli till små tunna vita streck.

Du får en kompressionsmask av oss som vi kommer att be dig bära i tre veckor för att ge optimal läkning och minska svullnaden.

Resultat

Det slutliga resultatet kommer inte att synas omedelbart. Under de första 72 timmarna kommer du att vara svullen och i början har man sämre känsel i ansiktet.

Efter 3 veckor kommer svullnaden ha lagt sig betydligt. Mellan tre till sex månader efter operationen kommer den slutliga formen att bli synlig.

Snabbfakta om operationen

Operationstid: 3 timmar

Tid på kliniken: 1-2 dagar

När kan patienten gå tillbaka till jobbet: Efter 1-2 veckor

Före- och efterbilder

InnanEfter
InnanEfter
InnanEfter
InnanEfter

Komplikationer vid ansiktslyft

Precis som vid alla typer av operationer finns alltid en viss risk för att komplikationer tillstöter vid ett ansiktslyft.

 

  • Hos patienter med nedsatt cirkulation, till exempel diabetiker eller rökare samt patienter med åderförkalkning, finns en risk att små hudpartier runt om och bakom öronen inte läker som de ska. I dessa fall uppstår en svart skorpa som efter några veckor faller av. Såret läker men kan efterlämna ett fult ärr som eventuellt behöver korrigeras.
  • I sällsynta fall kan nerverna som kontrollerar ansiktets muskelrörelser bli påverkade, sannolikt beroende på en svullnad eller dragning i nerverna. Om så sker handlar det vanligtvis om en temporär skada och man återhämtar sig normalt inom 3-6 månader.
  • Örats känselnerv ligger också i operationsområdet, den är vanligtvis lätt att se eftersom den är stor och den skadas därför mycket sällan. Om en skada uppstår reparerar kirurgen den omedelbart, men det kan leda till en liten och övergående känselnedsättning i örsnibben.
  • Känselbortfall längs snitten kan uppträda direkt efter operationen, detta är vanligtvis övergående men kan i undantagsfall bli permanent.
  • Ökad ärraktivitet är en ovanlig komplikation. Efter 6 månader är ärren oftast mycket svåra att se eftersom snitten läggs i hårbärande område eller i naturliga veck. Det kan ibland inträffa att ärr ökar i bredd, oftast beror detta på en kombination av för stor spänning i huden samt brister i hudens elasticitet och läkningsförmåga.
  • Hos vissa patienter kan det förekomma håravlossning längs ärrkanterna. Hårstråna växer dock vanligtvis ut igen inom 6 månader.

Ett proffesionellt bemötande från första stund! Kan varmt rekommendera VK. Allt från tips, råd, operation, eftervård och återbesök. Varje gång samma höga nivå vid kontakt och besök. Bröstoperation och ansiktslyft till största belåtenhet!!

Pris

Vi har valt att inte ha en fast prislista då varje patient är unik med unika förutsättningar. Dessutom är det ofta först vid konsultationen som vi tillsammans med dig kommer fram till vilket eller vilka ingrepp som är lämpligt för att nå ett vackert slutresultat. Hos oss ingår, förutom själva operationskostnaden, narkosen, läkemedel, återbesök, gördel och behå och i de flesta fall minst en övernattning efter operationen.

I stort sett visas alla priser inklusive moms, då alla ingrepp och behandlingar förutom de som görs av medicinska skäl är momsbelagda sedan årsskiftet 2014/2015. I de fall där priset anges exklusive moms beror det på att dessa ingrepp alltid utförs på medicinsk grund. (Pris nedan inkluderar moms)

Totalt (endo, panna, midface, ansiktslyft)
från 195 000 kr
Midface
från 55 000 kr
Nedre ansikte + hals
från 120 000 kr
<