Bröstförminskning

Bröstförminskning, även kallat bröstreduktionsplastik, är ett av de allra vanligaste plastikkirurgiska ingreppen. De flesta kvinnor som förminskar sina bröst har problem med stora, hängande bröst som hindrar dem i deras dagliga liv och vid utövande av sport. 

 

Victoriakliniken_brostformiskning

Om operationen

Tung byst kan orsaka hudirritationer och eksem under brösten samt smärtor i nacke, axlar och rygg. Ofta ses BH-banden skära in i huden runt axlarna. Vanligen tilltar dessa besvär med stigande ålder på grund av förslitningsskador och försvagad muskulatur, varför flertalet av de som opererar sig ofta är medelålders eller äldre.

Före operationen

Utifrån patientens naturliga förutsättningar, diskuterar vi och berättar om olika sätt att uppnå det bästa resultatet. Vi gör en bedömning utifrån hur brösten ser ut, hur mycket de hänger, vilken hudkvalitet patienten har, samt mängden överskottshud och körtelvävnad. Vi berättar om olika tekniker och hur ingreppet går till.

Operationsteknik

Vid en förminskning av brösten avlägsnas fett, bröstvävnad och hud och vårtgården flyttas upp till rätt nivå. I somliga fall förminskas även vårtgården. Bröstvävnaden formas om och bröstet får ett fastare och mer estetiskt tilltalande utseende. Ingreppet ger även möjlighet att jämna ut eventuell storleksskillnad mellan brösten. Ett snitt läggs alltid runt bröstvårtan och vanligtvis görs ett ankar-snitt mellan bröstvårtan och vecket under bröstet. Därefter sys snitten ihop med stygn som kroppen absorberar. Ärren blir näst intill osynliga med tiden.

Under operationen

Operationen utförs vanligen under narkos vilket innebär att du sover och är smärtfri under hela ingreppet. Du stannar normalt kvar över natten på kliniken. Mindre ingrepp kan dock utföras under lokalbedövning och många patienter är pigga nog att lämna kliniken samma dag. De första dagarna kommer det att strama och dra i såren men du kommer inte att ha mer ont än att det räcker med milda smärtstillande mediciner som till exempel Alvedon. Du får med dig de mediciner du behöver hem.

Efter operationen

Återbesök sker inom en till två veckor tillsammans med din plastikkirurg på kliniken. Efter operationen får man vanligtvis ärr runt vårtgården, ett lodrätt ärr från vårtgården ner till bröstvecket och ett horisontellt ärr i själva bröstvecket. Ärret får härmed formen av ett ankare och kallas även ”ankarärr”. Oftast bleknar ärren fint och bli till små tunna vita streck. Du får en kompressionsbehå av oss som vi kommer att be dig bära i tre månader för optimal läkning. Detta är en tacksam operation och våra patienter är väldigt nöjda.

Resultat

Det slutliga resultatet kommer inte att synas omedelbart. Under de första 72 timmarna kommer du att vara svullen. Bröstkörteln har inte satt sig ännu och bröstet är inte helt runt. Efter sex veckor kommer dina suturer att börja absorberas och bröstkörteln börjar sätta sig. Mellan tre till sex månader efter operationen kommer den slutliga formen att bli synlig och efter två år har din ärrvävnad mjuknat och ditt bröst kommer att få det mjuka utseende du önskar.

Eventuella komplikationer

Ärrbildning
På Victoriakliniken tejpar vi brösten med kirurgisk tejp i cirka fyra veckor, därefter används silikontejp under sex månader efter operationen. Vill man därefter själv fortsätta att behandla ärret, så kan E-vitamin eller en E-vitaminrik olja som masseras in på huden hjälpa. Massage med olja genom att ”vika makaroner/ostbågar” längs med ärret, uppåt och nedåt gör ofta att ett är mjuknar och blir mer flexibelt (detta fungerar även bra för andra ärr, exempelvis efter kejsarsnitt).

Känselbortfall
Alla bröstoperationer kan resultera i att bröstet och/eller bröstvårtan antingen blir alltför känslig eller inte tillräckligt känslig. Denna förändring kan variera i grad och kan vara tillfällig eller permanent. Detta kan påverka känslan vid amning eller sexuell respons.

Amning efter bröstlyft
Möjligheten att amma efter bröstlyft brukar normalt sett inte påverkas. Med den bröstkörtel-bevarande kirurgi vi utför är risken väldigt liten då vi inte kapar körtelgångarna. Det finns dock en liten risk. Särskilt vid stora bröstreduktioner.

I de fall möjligheten att amma går förlorad i en bröstreduktion så beror detta på att man skär av mjölkgångarna. I de flesta fall kan kirurgen förutse hur stor denna risk är innan operationen.

Den som planerar framtida graviditet och amning bör noggrant diskutera detta med sin kirurg innan man genomför en reduktion. Ibland kan det bästa vara att avvakta.Snabbfakta om operationen

Operationstid: 1,5-2,5 timmar

Operation: Utförs under narkos eller lokalbedövning.

Tid på kliniken: Från 3-6 timmar efter operationen till över natten beroende på operationens omfattning.

När kan patienten gå tillbaka till jobbet: Efter två till tre veckor.

“Jag gjorde en bröstförminskning och är mycket nöjd med resultat och service. Själva kliniken är fantastisk och har en mysig atmosfär så man känner sig lugn. Det är professionell personal och man blir omhändertagen på bästa möjliga sätt.”

Victoriakliniken_brostlyft

Pris

Vi har valt att inte ha en fast prislista då varje patient är unik med unika förutsättningar. Dessutom är det ofta först vid konsultationen som vi tillsammans med dig kommer fram till vilket eller vilka ingrepp som är lämpligt för att nå ett vackert slutresultat. Hos oss ingår, förutom själva operationskostnaden, narkosen, läkemedel, återbesök, gördel och behå och i de flesta fall minst en övernattning efter operationen.

I stort sett visas alla priser inklusive moms, då alla ingrepp och behandlingar förutom de som görs av medicinska skäl är momsbelagda sedan årsskiftet 2014/2015. I de fall där priset anges exklusive moms beror det på att dessa ingrepp alltid utförs på medicinsk grund. (Pris nedan inkluderar moms)

Bröstförminskning
fr 80 000 kr
<