Silikonbröst

Idag är bröstförstoring med hjälp av implantat ett av de vanligaste estetiska ingreppen hos kvinnor. Skälen varierar, men det vanligaste är att en kvinna upplever sina bröst som oproportionerliga eller för små i förhållande till resten av kroppen. Detta kan bero på att brösten av naturen inte motsvarar den storlek och form kvinnan önskar, att de är olika stora eller att brösten efter graviditet och amning blivit mindre samt förlorat sin form. Bröstförstoring görs även som en rekonstruktion efter en bröstcanceroperation.

Victoriakliniken_brostförstoring

Behandlingsprocessen för bröstförstoring våra unika 5 P

1. Patienturval

 

Att som kirurg våga säga: ”detta gör inte jag”, kan vara det viktigaste. Ibland är den bästa kirurgin den som inte utförs.

Att operera rätt patienter, på rätt indikation, är en av de viktigaste faktorerna för att få ett bra slutresultat på de patienter som opereras. Ibland är den bästa operationen den som aldrig görs.

Säkerheten först, är alltid vårt motto.

 

2. Proportioneligt

 

Rätt implantat till rätt person, rätt placering ger rätt resultat – det gyllene snittet.

Att operera rätt patienter, på rätt indikation, är en av de viktigaste faktorerna för att få ett bra slutresultat på de patienter som opereras.

Att välja rätt teknik och implantat utifrån en patients mått och anatomiska förutsättningar ger ett estetiskt resultat med få komplikationer.

När man tittar på ett ansikte eller en näsa och bestämmer vilken teknik man ska använda, så handlar det om att finna en balans.

Att sträva efter att uppnå ”det gyllene snittet” skapar harmoni.Säkerheten först, är alltid vårt motto.

 

3. Planering

 

Allting följer ett schema. Inget sker av en slump, allt görs av en anledning. Såväl ritning som implantatval.

Inför varje operation fotograferas patienten, även med 3D-kamera. På operationsdagen markeras och ritas patienten i detalj.

Tillsammans med patienten väljs lämpliga implantat, baserat på patientens mått och förutsättningar.

Medicinering och eftervård planeras också för varje patient. Dessutom förbereds operationssalen mycket noggrant enligt fasta rutiner.

 

4. Prestation

 

Att prestera ett optimalt operationsflöde där alla vet sin uppgift: före, under och efter operation.

En skickligt utförd operation genomförs effektivt, med minimala blödningar, och under kontrollerade, sterila förhållanden för bästa långsiktiga resultat.

 

5. Post-operativt

 

Läkare, vårdpersonal och patient tar ansvar efter operationen för bästa resultat med eftervård, uppföljningar och omfattande garantier.

Implantat

På marknaden finns en mängd olika bröstimplantat (bröstproteser). Gemensamt för dem är att de har ett hölje av fast silikonplast. Silikonhöljet är sedan fyllt med antingen koksaltlösning alternativt flytande eller fastare, kohesiv silikongel (så kallade geléhallonimplantat). Ytan kan vara slät eller ojämn (texturerad). Formen på implantaten kan vara anatomisk (även kallad droppformad) eller rund.

Victoriakliniken använder enbart implantat som innehåller den fastare formen av silikongel, så kallade geléhallonimplantat. Dessa finns med både texturerad och så kallad nano-texturerad yta.

Våra vanligaste implantat är idag ”Round” eller ”Ergonomix”-implantat från tillverkaren Motiva®. Dessa implantat har en nano-textuerad yta, som känns nästan slät, speciellt jämfört med texturerade implantat från andra tillverkare. Dessa implantat är väldigt uppskattade av patienterna, då de känns väldigt naturliga, och är svåra att skilja från känslan av ett vanligt bröst, de känns ”äkta”.

De är dessutom utrustade med ett chip, vilket gör att man kan scanna av implantatet utifrån, om man behöver få reda på serienummer mm.

Om ett texturerat, mer formstabilt implantat passar bättre, har vi sedan många år även använt oss av anatomiska implantat från Mentor®, en annan riktigt stor tillverkaren av implantat i världen. Dessa implantat går under modellbeteckningen CPG™.

Implantaten vi använder oss av har alla en livstidsgaranti från tillverkaren, vilket innebär att de ersätts kostnadsfritt om de exempelvis skulle gå sönder.

Före- och efterbilder

InnanEfter

19 år, 179 cm, 58 kg, 360 cc

InnanEfter

24 år, 173 cm, 55 kg, 360 cc

InnanEfter

24 år, 159 cm, 51kg, 280 cc

InnanEfter

25 år, 164 cm, 58 kg, 315 cc

InnanEfter

37 år, 168 cm, 61 kg, 340 cc

InnanEfter

37 år, 163 cm, 56 kg, 275 cc

InnanEfter

38 år, 168 cm, 67 kg, 330 cc

InnanEfter

43 år, 162 cm, 60kg, 380 cc

Metod

De flesta kvinnor som funderar på att genomföra en bröstförstoring idag önskar ett resultat som ser så naturligt ut som möjligt. Brösten skall både kännas och se naturliga ut och vara proportionerliga i förhållande till kroppen.

Implantat
Implantat kan läggas på eller under bröstmuskeln. Snitten läggs i de allra flesta fall i det naturliga vecket under bröstet. Detta tillvägagångssätt innebär minst komplikationer och minst risk för patienten. Placeringen gör att ärren blir näst intill omöjliga att se.

Hybridbröstförstoring
Hybridbröstförstoring är en typ av bröstförstoring som använder både implantat och patientens eget fett för att uppnå önskad storlek och form på brösten. Genom att använda fett från patienten kan kirurgen finjustera symmetrin mellan brösten och uppnå ett ännu mer naturligt resultat. Nästan alla kvinnor har till exempel vissa skillnader i storlek och form mellan sina två bröst. Metoden ger helt enkelt plastikkirurgen möjlighet att skräddarsy bröstförstoringsproceduren mer än vad som tidigare har varit möjligt.

Val av metod och implantat avgörs utifrån varje patients individuella förutsättningar och önskemål.

Operation

Operationen utförs under narkos vilket innebär att du sover och är smärtfri under hela ingreppet. Du stannar kvar minst en natt på Victoriakliniken.

Efter operationen får du räkna med en viss svullnad och ömhet som vanligen når sin kulmen andra eller tredje dygnet för att därefter avta. Du får med dig smärtstillande mediciner hem och vanligen efter tre veckor kommer du till oss för uppföljning och kontroll.

Komplikationer

Stretchmärken

 

Bristningar kan uppstå när dermis-lagret av huden, som ligger under överhuden (yttersta hudlagret) sträcks och slits, något som vanligtvis händer under snabb tillväxt eller snabb viktförändring. Med tanke på att en bröstförstoring i en mening innebär en snabb tillväxt av bröstområdet, är det inte förvånande att implantat KAN medföra hudbristningar.

Lyckligtvis är huden på bröstet i allmänhet ganska elastisk och motståndskraftig, vilket innebär att det är mycket ovanligt att hudbristningar utvecklas som ett resultat av en bröstförstoring.
Bristningar kan bildas när vävnaden inte kan expandera tillräckligt snabbt eller mycket för att tillgodose den tillväxt som sker, och det är nästan aldrig fallet med kvinnobröst.

Dock kan bristningar ibland uppstå som en komplikation vid en bröstförstoring, och det finns några faktorer som kan öka risken. En av dessa faktorer – implantatstorleken är helt påverkbar. Den andra – genetiska förutsättningar är inte det.

På den mest grundläggande nivån kan man säga att ju större implantat, desto större risk för hudbristningar. Om din hud är mycket slitstark och elastisk, kanske du kan öka din byststorlek avsevärt med liten risk för bristningar. Men om du har anlag för bristningar (om du har tunn hud med liten elasticitet), så väljer du kanske en mer måttlig förstoring av brösten. Om du inte vet med dig att du har lätt för att få hudbristningar, så var inte rädd för att fråga din plastikkirurg, som kan hjälpa dig att komma fram till hur det förhåller sig.

Kan bröstimplantat orsaka hudbristningar? Ja, men bara mycket sällan. Med rätt plastikkirurg, som hjälper dig att avgöra vad som fungerar med din kropp, är du sannolikt inte i riskzonen för att få dem alls.

 

Ärrbildning

 

Efter ett kirurgiskt snitt skapar kroppen kollagen för att reparera ”skadan”. Kollagen är precis som cement som fyller utrymmet mellan 2 tegelstenar. För mycket kollagen produceras alltid, och därför producerar vi också ett enzym som kallas kollagenas, som ”smälter” bort det överfödiga kollagenet. Denna gjutningsprocess pågår i månader. Kollagen produceras och överskottet avlägsnas för att återskapa hudens ursprungliga form. Om det finns kvar ett överskott på kollagen, bildas ett kraftigare ärr.

En perfekt balans mellan kollagen och kollagenas lämnar minsta märkbara ärr. Ofta läker vi dock alltför väl! Efter att huden har återbildats, fortsätter vi läka, ärret blir så att säga större än nödvändigt. Om vi hade kunnat tvinga fram extra kollagenas i våra celler, hade kunde vi smälta denna extra ärrvävnad.

Plastikkirurger och dermatologer har känt till i årtionden att det finns sätt att minska ärrens storlek. Hittills har dock inget sätt varit särskilt bekvämt. Man fann exempelvis att tryckbandage bidrog till att öka produktionen av kollagenas och detta har använts vid brännskador i över ett sekel. Kortisonkrämer inte bara lugnar irriterad hud, utan stimulerar också den naturliga kollagenas-produktionen. I extrema fall kan läkarna använda kortisoninjektioner.

I årtionden har läkare ordinerat silikon-plattor. Silikonfolie tejpat över ett ärr kommer att minska det. Detta upptäcktes i början av 80-talet, då en läkare försökte sätta jämnare press på ett ärr med hjälp av en silikon-platta. Ärr som behandlats med silikon tycktes minska mycket snabbare.
E-vitamin hjälper genom att arbeta på kollagenfibrerna och gör ärr mjukare och mer följsamma.

Att stänga huden efter en bröstförstoring

Det första steget till att få ett så fint ärr som möjligt, är att stänga huden utan belastning. Huden kan se rynkig ut i början, men det jämnar ut sig med tiden

Efter att huden är ordentligt stängd, vad mer kan man göra för att minimera ärrbildning?

Det vi gör på victoriakliniken är att tejpa brösten med silikon under 6 månader efter en operation. Vill man sen själv fortsätta behandla ärret, så kan E-Vitamin eller en E-vitaminrik olja som masseras in på huden hjälpa. Massage med olja genom att ”vika makaroner/ostbågar” längs med ärret, uppåt och nedåt gör ofta att ett är mjuknar och blir mer flexibelt (detta fungerar även bra för andra ärr, exempelvis efter kejsarsnitt).

 

Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma

 

BIA-ALCL är ett relativt nytt och väldigt ovanligt sjukdomstillstånd, men som är viktigt att känna till för alla patienter med bröstimplantat. Man tror att det orsakas av att textureringen på bröstimplantaten i vissa fall skapar en kronisk inflammatorisk process inne i brösthålan.

 

Bottoming-out

 

”Bottoming-out” sker vanligen hos smala patienter med mycket lite bröstvävnad och hudtäckning, i kombination med stora implantat. Det sker oftare om implantatet placeras ovanför muskeln, och är mindre vanligt med implantat placerade helt under muskeln. Typen av implantat har ingen betydelse i sammanhanget, bottoming-out kan inträffa med släta, strukturerade, koksaltbaserade, eller silikonbaserade implantat. Dock är det en ökad risk med släta implantat.

 

Kapselkontraktion

 

Runt alla främmande material som opereras in i kroppen, till exempel bröstimplantat, bildas en naturlig ärrvävnad, en så kallad bindvävskapsel. Denna bindvävskapsel blir hos vissa patienter tjock, fast och drar ihop sig. Detta kallas kapselkontraktion och kan göra att brösten känns hårda och även får ett mer onaturligt utseende.

 

Känselbortfall

 

Alla bröstoperationer kan resultera i att bröstet och/eller bröstvårtan antingen blir alltför känslig eller inte tillräckligt känslig. Denna förändring kan variera i grad och kan vara tillfällig eller permanent. Detta kan påverka känslan vid amning eller sexuell respons.

Under läkningsprocessen kan du känna domningar eller överkänslighet, ibland både och. Detta försvinner vanligen med tiden. Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta upp till ett år, ibland två, för full känsel att återvända efter en bröstförstoring.

 

Rippling

 

Det finns många faktorer som kan påverka risken för ”rippling”. De viktigaste är kvaliteten och tjockleken hos patientens hud och vävnad, valet av implantat typ och storlek och den teknik som används av kirurgen. Hudtypen är ju inget man kan påverka, men risken för rippling kan minimeras genom att väljer ”tätare” silikon-implantat (formstabila) som inte är bredare än patientens naturliga bröst, och genom att implantatet placeras under muskeln.

 

Rotation

 

Alla implantat kan rotera. Det är vanligen inte synligt, men syns tydligare med anatomiska (droppformade) implantat, då de är asymmetriska. Om runda implantat roterar påverkas inte bröstets form. När ett anatomiskt implantat roterar, blir bröstets form förvrängd. Om det är en enkel rotation kan man vid en omoperation placera om implantatet (och vid behov ändra fickan som implantatet vilar i) alternativt byta till runda implantat.

 

Sveriges mest omfattande trygghetsgaranti

Victoriakliniken är en världsledande auktoritet inom bröstkirurgi. Att vara världsledande inom ett område innebär att ta fullt ansvar för sin kirurgi och sina resultat, inte bara kortsiktigt utan framför allt långsiktigt. Det gör vi.

När du genomgår en bröstoperation hos oss ingår alltid:

  • 10 års kostnadsfri uppföljning av dina implantat med ultraljud
  • 5 års garanti mot komplikationer utan någon extra kostnad
  • Minst en övernattning
  • Tillgång till jour dygnet runt
  • Kostnadsfria återbesök
  • Mediciner
  • Möjlighet till direktkontakt med din kirurg efter hemkomst
  • Kompressions-BH

”Vårt garantiprogram innebär att vi alltid följer upp din behandling och kvalitetssäkrar resultatet i minst 10 år.”

Dr. Marie Jaeger

VK10_A-931x1024

“Jag har gjort en bröstförstoring och det har gått bra. Jag var mycket nervös först men blev mycket väl omhändertagen, jag hade mycket frågor både före och efter operationen, men ni har svarat på allt. Det har varit lätt att få tag på er när det är något som jag undrat över. All personal som jag har träffat på Viktoriakliniken har varit mycket trevliga och man blev lugn i deras närvaro. Bara positivt”

Pris

Vi har valt att inte ha en fast prislista då varje patient är unik med unika förutsättningar. Dessutom är det ofta först vid konsultationen som vi tillsammans med dig kommer fram till vilket eller vilka ingrepp som är lämpligt för att nå ett vackert slutresultat. Hos oss ingår, förutom själva operationskostnaden, narkosen, läkemedel, återbesök, gördel och behå och i de flesta fall minst en övernattning efter operationen.

I stort sett visas alla priser inklusive moms, då alla ingrepp och behandlingar förutom de som görs av medicinska skäl är momsbelagda sedan årsskiftet 2014/2015. I de fall där priset anges exklusive moms beror det på att dessa ingrepp alltid utförs på medicinsk grund. (Pris nedan inkluderar moms)

Bröstförstoring
fr 85 000 kr

+ litet lyft

Bröstförstoring
fr 59 000 kr

inkl garanti

Bröstförstoring
fr 85 000 kr

+ med kroppseget fett

Bröstförstoring
fr 79 000 kr

hybrid

<